Gerund i infinitiv u engleskom jeziku I




Građenje i razlikovanje samog gerunda i infinitiva određenog glagola u engleskom jeziku nije teško i ne predstavlja veliki problem za one koji uče ovaj jezik kao strani. Čak i sama generalna upotreba ovih glagolskih oblika nije toliko problematična za savladavanje, posebno na početnom nivou znanja engleskog jezika. Međutim, ono što stvara određenu konfuziju jeste njihova upotreba iza glagola, u nekim izrazima, iza predloga i slično, budući da su oba vrlo često u upotrebi u engleskom jeziku, da se ponekada može koristiti i gerund i infinitiv, ali da se u određenim situacijama mora birati između jednog od ova dva oblika, pošto upotreba neodgovarajućeg dovodi i do pravljenja netačne ili nerazumljive rečenice. 

U ovoj lekciji osvrnućemo se samo na građenje i osnovno značenje ova dva pojma, dok ćemo njihovoj upotrebi i nekim vrstama pravila koja mogu poslužiti da se lakše savlada ova gramatička partija posvetiti sledeću lekciju.

Infinitiv (to + verb) je glagolski oblik koji ima "to" na početku:"to do" ("raditi"), "to sleep" ("spavati", "to ask "pitati")...To je najjednostavniji glagolski oblik koji se dalje modifikuje da bi se uklopio u neku rečenicu u zavisnosti od onoga za šta ga koristimo.

Npr. rečenica "He sleeps" ne sadrži više infinitiv glagola "to sleep", jer je on konjugiran u treće lice jednine vremena Present Simple glagola "to sleep", koji glasi "sleeps".

Gerundiv se gradi tako što se na glagol dodaje nastavak "-ing": "drawing", "sleeping", "making"...Ali, da ne dođe do zabune, to nije onaj oblik koji viđate u Present ili Past Countinuous vremenima (iako su isti po obliku, particip prezenta i gerund nisu isti po upotrebi i značenju). Izgledaju isto, ali je gerund ono što mi u sprskom jeziku zovemo glagolska imenica, dakle, oblik glagola koji se koristi i ponaša kao imenica. U pitanju je, dakle, neličan glagolski oblik (tu je jednak sa infinitivom i participom prezenta), tj. imenica sa značenjem vršenja glagolske radnje, stanja ili zbivanja (naše: "spavanje", "gledanje", "plivanje"...)

I am sleeping. ("sleeping" ovde nije gerund, već deo glagola (tačnije, particip prezenta) u vremenu Present Continuous)

I like sleeping. (ovo je Present Simple, ali sadrži gerund kao direktan objekat u rečenici)

Sada, kada smo savladali osnovne stvari oko građenja infinitiva i gerunda, u sledećoj lekciji ćemo se pozabaviti tzv. Verb Patterns ili glagolskim šemama (obrascima) koji mogu zahtevati više znanja i pažnje.

Za individualne časove, polugrupnu i grupnu nastavu, kao i za kurseve engleskog jezika ili online nastavu možete se obratiti putem emaila: biblion07@yahoo.com (kontakt adresa i za Skype) ili putem telefona 0642818792.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Horoskopski znaci na četiri jezika

Nazivi meseci u godini, dana u nedelji i godišnjih doba na srpskom, engleskom, nemačkom i latinskom jeziku

Infinitiv i gerund u engleskom jeziku II