Jezičke radionice: tehnika "popunjavanja praznina"

Popunjavanje praznina (cloze tehnika)

Jedna od tehnika koju ćemo koristiti na jezičkim radionicama koje organizujemo, i za srpski i za engleski jezik, jeste tzv. tehnika "popunjavanja praznina" (od engl. reči "closure").

Vilson Tejlor je 1953. godine stvorio ovu tehniku koristeći se terminom koji je već postojao u geštalt psihologiji na osnovu sklonosti da se stvari percipiraju kao celina, čak i onda kada neki njihovi delovi nedostaju. Studentima su dati pasusi iz kojih su odstranjene pojedine reči, tako da ih oni sami mogu popunjavati. Premisa je bila da se čitaoci oslone na svoje prethodno znanje i na upotrebu konteksta dok "zatvaraju", odnosno ispunjavaju novim, svojim rečima takve pasuse.

Ova tehnika, dakle, podrazumeva popunjavanje izostavljenih delova reči, celih reči ili izraza u pisanom ili izgovorenom tekstu. U pitanju je aktivan jezički proces u kome čitalac uči da koristi kontekst koji mu pomaže da odgonetne reči koje nedostaju.

Od polaznika se traži da pregleda tekst, da prepozna i razume naznake koje mu kontekst daje i da potom odabere reč koja najviše odgovara praznoj liniji. Tehnika je pogodna za sve uzraste i za sve jezike (maternji, strani). Pomaže jačanju mnogih veština koje bi trebalo da poseduju dobri čitaoci, povećava njihovu sigurnost, korisna je za praćenje napredovanja u čitanju, razumevanju i bogaćenju rečnika (posebno važno za što bolje savladavanje stranog jezika).

Radionice će biti organizovane za srpski i engleski jezik po sledećim grupama:

- Radionice za srpski jezik: od 1. do 4. razreda, od 5. do 8. razreda

- Radionice za engleski jezik: od 1. do 4. razreda, od 05. do 8. razreda, radionica za odrasle

Promo cene za prve polaznike! Prijatan ambijent u centru Inđije.
Informacije: 0642818792, biblion07@yahoo.com

Primeri:

(Srpski jezik) Robinzon Kruso je brodolomnik koji se nakon _________ broda kao jedini preživeli član posade našao na __________ tropskom ostrvu na kome je dugi niz godina vodio_________ za preživljavanje i iz nje izašao kao __________. Svojom snalažljivošću, hrabrošću i izdržljivošću uspeo je da prevaziđe sve teškoće i ostane vedar i zdrav__________ koji nijednog trenutka nije prestao da se ____________ u svoje spašavanje i povratak normalnom životu.

(Engleski jezik) A long ________ ago, the Roman ________ is big. England is ______ of it. Roman soldiers do boxing back then. They use boxing gloves. Now people find a pair of these boxing gloves. They find them in northern __________. This is a special moment. These gloves are the only pair in the __________.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Horoskopski znaci na četiri jezika

Nazivi meseci u godini, dana u nedelji i godišnjih doba na srpskom, engleskom, nemačkom i latinskom jeziku

Infinitiv i gerund u engleskom jeziku II